«Κατασκήνωση όταν είσαι τι ωραία που περνάς» λέει το τραγούδι και έχει απόλυτο δίκιο. Αλλά πώς θα φτάσουμε στο να τραγουδήσει ένα παιδί τους παραπάνω στίχους;

Η «φωλιά του παιδιού» ξεκίνησε ως κατασκήνωση για μικρά παιδιά. Οι κατασκηνωτές μας, μεγαλώνοντας δυσκολεύονταν να αποχαιρετίσουν έναν αγαπημένο τους καλοκαιρινό προορισμό κι έτσι η κατασκήνωση …μεγάλωσε. Ηλικιακά και χωροταξικά.

Παραμένουμε όμως μια κατασκήνωση που εξειδικεύεται στις μικρές ηλικίες, και στην προσαρμογή νέων κατασκηνωτών.

Στόχος μας είναι η ασφάλεια και η δημιουργική ψυχαγωγία των παιδιών μας.

Ανθρώπινος παράγοντας

Οι κατασκηνώσεις Ασημακοπούλου, θεωρούν πολύ σημαντικό το ανθρώπινο δυναμικό. Και στις δύο κατασκηνώσεις, τη γενική επίβλεψη έχουν ο Τζώρτζης και ο Θάνος Ασημακόπουλος .
Για την ασφάλεια και την ψυχαγωγία των παιδιών καθώς και για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη λειτουργία του προγράμματος συνεργάζονται εξειδικευμένα στελέχη μας όπως ο Κος Μ.Ταταράκης,  Πτυχιούχος Κοινωνιολογίας Παντείου,  Παναγιώτης Κούπας – Αποστολίδης, κατασκηνωτικό στέλεχος,  Νικόλας και Τάσος Ασημακόπουλος.

Τα στελέχη μας επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή. Φροντίζουμε να βρίσκονται κοντά στους κατασκηνωτές μας άνθρωποι με υπευθυνότητα, γνώσεις, εμπειρία και αγάπη για την κατασκηνωτική ζωή.

Εσωτερικός γιατρός και νοσηλευτής/τρια παρακολουθεί την υγεία των παιδιών σε καθημερινή βάση.

Κάθε καλοκαίρι λαμβάνουμε πολλά ερωτήματα κυρίως από γονείς που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή μαζί μας. Επιλέξαμε λοιπόν ορισμένα από αυτά και προσπαθήσαμε να τα απαντήσουμε.

Πότε είναι ένα παιδί έτοιμο για κατασκήνωση;

Το πότε είναι ένα παιδί έτοιμο για κατασκήνωση, συνήθως ορίζεται από το ίδιο (το κατά πόσο ανεξάρτητο είναι, αν προσαρμόζεται εύκολα) και από το κατά πόσο είναι οι γονείς έτοιμοι να το αποχωριστούν.

Κάθε αποχωρισμός είναι δύσκολος, αλλά όταν οι γονείς νιώσουν πως το παιδί τους βρίσκεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που μόνο θετικά μπορεί να το επηρεάσει, τότε θα πιστέψουν σε αυτό και το παιδί θα ακολουθήσει.

Γλυκιά αναμονή

Ξεκινήστε από νωρίς (από την Άνοιξη) να μιλάτε για την κατασκήνωση στο παιδί. Όχι με «διδακτισμούς» και «πρέπει». Αλλά συνδυάζοντας το καλοκαίρι και τα καλά που φέρνει, με τις διακοπές στην κατασκήνωση. Αν εσείς δεν ήσασταν κατασκηνωτές, ζητήστε από έναν φίλο, ή από κάποιο παιδί που έχει υπάρξει κατασκηνωτής να σας μιλήσει για την εμπειρία του.

Ζητήστε από το παιδί να φτιάξει μια λίστα με το τι θα πάρει μαζί του. Αν είναι μικρό, φτιάξτε τη μαζί. Ακόμη καλύτερα «εικονογραφήστε» τη λίστα σας. Έτσι βάζετε το παιδί σε μια διαδικασία γλυκιάς αναμονής και να νιώσει ότι προετοιμάζει κάτι που το αφορά άμεσα.

«Να βάλω στη βαλίτσα και έναν φίλο;»

Είναι βέβαιο πως το να πάει το παιδί στην κατασκήνωση παρέα με έναν φίλο ή έναν γνωστό του, κάνει πιο εύκολη την προσαρμογή. Αυτό όμως δεν αποκλείει το ότι θα προσαρμοστεί και ένα παιδί  που θα έρθει μόνο του. Οι παρέες δημιουργούνται από τη στιγμή που οι γονείς αποχωρούν και τα παιδιά μένουν στις ομάδες τους.

Ειδικά για τις μικρές ηλικίες, η πρώτη μέρα είναι γεμάτη παιχνίδια γνωριμίας.
Οι «κραυγές» της ομάδας,  του τομέα, τα κατασκηνωτικά τραγούδια δεν υπάρχουν μόνο για να μας φτιάχνουν το κέφι. Είναι ρυθμοί που βοηθούν στο να συντονιστούμε, στο να μας δέσουν και στο να δημιουργήσουν μια κοινή βάση.

Υποσχέσεις τύπου «Θα βλεπόμαστε κάθε μέρα»

Μην τάζετε στο παιδί, κάτι που δεν είναι εφικτό. Η κατασκήνωση έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εξηγήστε του ότι κατασκήνωση πηγαίνει για να ζήσει αυτή την εμπειρία και είναι ένας χώρος για παιδιά και όχι για ενήλικες.
Μπορείτε να ορίσετε την συχνότητα με την οποία θα επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το παιδί, να υποσχεθείτε το ότι θα είστε κοντά του στο επισκεπτήριο, αλλά αποφύγετε να «δεσμευτείτε» για ότι είναι αντίθετο με τον χρόνο σας και με το πρόγραμμά μας.

Μιλήστε του για το τι πρόκειται να κάνετε εσείς το διάστημα που θα λείπει («θα πηγαίνω κάθε μέρα στη δουλειά, θα σβήνω στο ημερολόγιο τις ημέρες, θα έρχεται η Κυριακή, θα συναντιόμαστε και μόλις πάρω άδεια θα πάμε και παρέα διακοπές. Εκεί θα ακούω τις κατασκηνωτικές σου περιπέτειες»).
Εξηγήστε πως ακόμη και αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή (δεν υπάρχει κάποιος να προσέχει το παιδί στο σπίτι)  η κατασκήνωση δεν είναι υποχρεωτική. Παρουσιάστε την ως την καλύτερη λύση για την περίοδο που δεν μπορείτε να είστε όλη μέρα μαζί του.

Η λίστα με τα «να θυμάσαι»

Λίγο πριν την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, εστιάστε στους θετικούς στόχους, τύπου :
«να περάσεις καλά», «να μάθεις νέα παιχνίδια για να τα παίζουμε και παρέα». Προσπαθήστε να μην γεμίσετε το παιδί με «ευθύνες», όπως :
Να θυμάσαι να με παίρνεις τηλέφωνο κάθε μέρα.
Να προσέχεις μην χάσεις τα πράγματά σου.
Να κοιμάσαι νωρίς
Να ακούς τον ομαδάρχη σου.

Μπορεί τα παραπάνω για έναν γονιό να φαντάζουν συμβουλές, για ένα παιδί είναι ευθύνες τις οποίες «φορτώνεται» μαζί με την αγωνία που έχει για κάτι καινούργιο που θα  συναντήσει.

Το παιδί θα ακούσει ένα σωρό «συμβουλές» από τα στελέχη που βρίσκονται στην κατασκήνωση. Φυσικά μέσα σε ένα πλαίσιο που να μην βαραίνει-δυσκολεύει τα παιδιά,  και μετά την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον

Η πρώτη μέρα-ο αποχωρισμός

Προσπαθήστε να έχετε επισκεφτεί την κατασκήνωση πολύ πριν την πρώτη μέρα. Δείτε πώς θα είναι, ζητήστε να σας ξεναγήσουν. Συζητήστε για λίγο σχετικά με το πρόγραμμα, ώστε να ακούσει το παιδί τις δραστηριότητες που το περιμένουν. Πρακτικά θέματα όπως το φαγητό, η σωματική υγιεινή κ.α συζητήστε τα χωρίς το παιδί μιας και που ίσως το ότι θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό του «μόνο του» του δημιουργήσουν άγχος. Πρέπει από το σπίτι να του έχετε τονίσει πως η κατασκήνωση ναι μεν είναι για παιδιά, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι ενήλικες οι οποίοι βρίσκονται εκεί για να το εξυπηρετήσουν και να το βοηθήσουν όποια στιγμή το χρειαστεί.

Το προηγούμενο βράδυ από την πρώτη κατασκηνωτική ημέρα προσπαθήστε να ασχοληθείτε με τα τυπικά. «Έλα να σου δείξω πως είναι τακτοποιημένα τα ρούχα σου». «Διάλεξε ποιά οδοντόβουρτσα θα πάρεις», «μήπως θέλεις μαζί ένα αγαπημένο σου παιχνίδι»; Περάστε ήρεμα την ημέρα σας και μην προσπαθήσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα που δεν έχουν καν τεθεί από το παιδί.

Μόλις φτάσετε στην κατασκήνωση, το προσωπικό θα σας κατευθύνει ανάλογα. Τα παιδιά χωρίζονται κατά ηλικία και φύλο. Αυτό που για εσάς είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, για το προσωπικό της κατασκήνωσης είναι μια οικεία συνθήκη στην οποία έχουν μεγάλη εμπειρία. Αφήστε το αρχηγείο της κατασκήνωσης να φροντίσει για τον διαχωρισμό των παιδιών όπως πρέπει και μην εκφράσετε την αγωνία ή όποια ανησυχία σας μπροστά στο παιδί. Η συνθήκη των πρώτων ωρών δεν είναι η πραγματική. Γονείς, παιδιά και στελέχη βρίσκονται σε μια μεταβατική  κατάσταση η οποία πρέπει να κυλήσει ομαλά.

Βοηθήστε το παιδί να τακτοποιηθεί, οργανώστε μαζί του τον χώρο του, αφήστε τον ομαδάρχη την ομαδάρχισσά του να σας συστηθεί και να σας καλωσορίσει. Μην παρατείνετε πολύ την παραμονή σας. Αν σας είναι δύσκολο να αποχωριστείτε το παιδί σας , φροντίστε να μην του το δείξετε. Μείνετε στο «καλά να περάσεις» και αποχαιρετήστε το αφήνοντάς το στην ομάδα του. Οι πολύωροι αποχωρισμοί σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνουν το παιδί.

Μήπως το κατασκηνωτικό πρόγραμμα κουράσει το παιδί μου;

Όλοι οι άνθρωποι που εργαζόμαστε «στη φωλιά του παιδιού», φροντίζουμε ώστε να είμαστε τυπικοί με το πρόγραμμα.

Το βέβαιο είναι πως τα παιδιά κάνουν διακοπές. Η λέξη «πρόγραμμα» μπορεί να φαντάζει …κουραστική αλλά μόνο μια σωστά οργανωμένη μονάδα παρέχει ασφάλεια.

Ένας χώρος που είναι σωστά οργανωμένος δεν αφήνει περιθώρια στο να βαρεθεί ένα παιδί, στο να μην ξέρει γιατί δεν περνάει καλά. Ένας χώρος σωστά οργανωμένος, δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη του να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε παιδί και τι κάνει.

Ακολουθούμε ένα πρόγραμμα γεμάτο από ευχάριστες δραστηριότητες που αφορούν στην κάθε ομάδα, στον κάθε τομέα και σε όλη την κατασκήνωση.

Οι δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στις ηλικίες και  στο φύλο των παιδιών, στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Ενδεικτικά για τα μικρά παιδιά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Αθλητικές δραστηριότητες, εικαστικά εργαστήρια, δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, χορό, ομαδικά παιχνίδια, κολύμπι και παιχνίδι στην πισίνα, βραδινή πορεία στο δάσος, διαγωνισμός τραγουδιού, χορευτικές βραδιές, παραδοσιακά παιχνίδια, κινηματογράφο και πολλά άλλα.

Πόσες μέρες κατασκήνωση;

Μια κατασκηνωτική περίοδος διαρκεί 15 ημέρες. Με αυτό το σκεπτικό είναι καλό να ξεκινάει κάθε κατασκηνωτής. Πρόκειται για ένα διάστημα που περιλαμβάνει έναρξη, κύριες δράσεις και κλείσιμο.

Και αυτό πρέπει να βιώνει όποιος έρχεται στην κατασκήνωση.

Ειδικά στα μικρά παιδιά, ή στα παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά κατασκήνωση μπορεί να μην είναι σίγουρη η παραμονή έως το τέλος της περιόδου.

Αυτό όμως είναι κάτι που οι γονείς συζητούν με τα στελέχη εάν και εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα.
«Η κατασκήνωση ταιριάζει σε όλα τα παιδιά;»
Η απάντηση είναι «όχι».

Πράγματι η κατασκήνωση δεν ταιριάζει σε όλους. Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή ένα παιδί δεν περνάει καλά, οι πρώτοι που θα το διαπιστώσουν θα είναι το αρχηγείο και τα στελέχη της κατασκήνωσης.

Σε καμία περίπτωση κανένας κατασκηνωτής δεν μένει κοντά μας «υποχρεωτικά».
Η διεύθυνση και το αρχηγείο μαζί με όλα τα στελέχη είναι κοντά στις ομάδες αλλά κοντά και σε κάθε παιδί ατομικά, με στόχο η διαμονή να είναι ευχάριστη και κάθε παιδί να φύγει γεμάτο όμορφες αναμνήσεις.

Ποιος προσέχει το παιδί μου;

Όλα τα στελέχη της κατασκήνωσης εργάζονται πολύ σκληρά. Πρόκειται για μια δουλειά που δεν έχει ωράριο, μιας και που όλοι μας βρισκόμαστε μέρα και νύχτα μαζί με τα παιδιά. Το αρχηγείο, αποτελούμενο από αρχηγό, υπαρχηγούς και τομεάρχες είναι έμπειρο και μπορεί να ανταπεξέλθει επάξια στο έργο του. Ειδικά στον 1ο τομέα όπου βρίσκονται οι μικρότεροι κατασκηνωτές μας οι ομαδάρχες είναι συνήθως φοιτητές ή απόφοιτοι παιδαγωγικών σχολών, ή έχουν μεγάλη εμπειρία σε κατασκηνώσεις και εργασία με παιδιά.

Τα στελέχη επιλέγονται πολύ έγκαιρα και το πρόγραμμα σχεδιάζεται από πολύ νωρίς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται στις κατασκηνώσεις μας, βρίσκονται κοντά μας από αγάπη για την κατασκηνωτική ζωή. Γιατρός και νοσηλευτής/τρια είναι μαζί μας μέρα και νύχτα φροντίζοντας για την υγεία των παιδιών. Στην πισίνα υπάρχει σταθερά ναυαγοσώστης ενώ το διαιτολόγιο είναι προσεγμένο και μαγειρεμένο από εξειδικευμένο προσωπικό.

Έχουμε τη χαρά να βλέπουμε τους μικρούς κατασκηνωτές μας να μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο και πολλοί από αυτούς να γίνονται νέα στελέχη που φέρνουν νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέα ώθηση για να συνεχίζουμε.

Σημαντικά και χρήσιμα

*Καλό είναι να μην γεμίζουν οι βαλίτσες των παιδιών με ρούχα και κλινοσκεπάσματα. Σε κάθε επισκεπτήριο, υπάρχει η δυνατότητα οι γονείς να παίρνουν στο σπίτι τα άπλυτα και να ανανεώνεται ο εξοπλισμός του κάθε παιδιού .

*Μαρκάρετε τα ρούχα των παιδιών και τα προσωπικά τους αντικείμενά , με το ονοματεπώνυμό τους (ή τα αρχικά τους).

Όσο προσεκτικά και αν είναι τα στελέχη, σε μια προσπάθεια να προάγουμε την αυτονομία των παιδιών υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ή να μπερδευτούν προσωπικά αντικείμενα.

*Πριν στείλετε το παιδί στην κατασκήνωση, φροντίστε για τον προληπτικό έλεγχο του κεφαλιού του για ψείρες. Μια ψείρα σε ένα κεφάλι, μπορεί στην κατασκήνωση να προκαλέσει επιδημία!

*Προσπαθήστε να μην έχουν μαζί τους τα παιδιά ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα και ακριβά αντικείμενα. Εφοδιάστε τα παιδιά με μία τηλεκάρτα (σημειώστε πάνω της το ονοματεπώνυμο του παιδιού) την οποία θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση που θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σας.

*Για απορίες, διευκρινήσεις και όποια τυχόν ανησυχία δημιουργείται η διεύθυνση, το αρχηγείο και τα στελέχη μας είναι στη διάθεσή σας.

Στο Κ της Καθημερινής, ολοσέλιδες …αναμνήσεις από τη Φωλιά του Παιδιού